Logo Emgas.
Voor Technische Processen

Industrieel Gas

Industrieel Gas is de verzamelnaam van gassen die in verschillende branches worden gebruikt als energiebron voor bepaalde bedrijfsprocessen. Deze gassen zijn onder druk in cilinders opgeslagen. De druk is afhankelijk van het gassoort en het type cilinder.

Industriële gassen worden geleverd in cilinders met verschillende inhoudsmaten. Door toepassing van nieuwe technologieën zijn sommige gascilinders inmiddels met verschillende functionaliteiten verkrijgbaar, zoals een ingebouwde drukreduceer, digitale uitlezing van gasinhoud en een grotere vulcapaciteit.

Afhankelijk van het type cilinder worden industriële gascilinders momenteel afgevuld tot een druk van 300 bar.

Industriële Gassoorten

De meest voorkomende industriële gassen zijn acetyleen, argon, helium, kooldioxide, stikstof, waterstof en zuurstof. Bepaalde gassoorten zijn in verschillende gradaties van zuiverheid beschikbaar. Naast enkelvoudige gassen behoren gasmengsels met verschillende mengverhoudingen ook tot het programma. Bij gasmengsels kan men denken aan beschermingsgassen voor lasprocessen, traceergas voor lekdetectie en analyse, lasergas voor snijbanken en verpakkingsgas voor voedingsmiddelen.

Acetyleen

C

2

H

2

Acetyleen is een brandbaar gas dat wordt opgelost in een oplosmiddel in speciaal ontworpen cilinders gevuld met een poreuze massa. Acetyleen is een kleurloos en zeer brandbaar gas. Vanwege dit gevaar is er een knoflookachtige geur aan toegevoegd zodat mensen het toch kunnen waarnemen.

De uitzonderlijke hoge vlamtemperatuur van 3100 graden Celsius maakt acetyleen uitermate geschikt voor autogeen snijden, in combinatie met zuurstof, voor warmtebehandeling en lasbranders. Daarnaast wordt zuivere acetyleen in analyseprocessen gebruikt.

Lees belangrijke informatie over veilig gebruik van acetyleen.

Argon

A

r

Argon is een inert gas dat onder druk in cilinders wordt opgeslagen. De meest gebruikte toepassing is als beschermgas tijdens het lasproces in de metaalindustrie. Argon wordt hierbij, afhankelijk van het proces en materiaal, ook gemengd met kooldioxide, zuurstof, stikstof, waterstof of helium.

Bekend mengsel is argon 98%/kooldioxide 2% voor mig/mag lassen van roestvaststaal. Doordat het gas inert is, dat wil zeggen niet reageert met andere stoffen, is argon als gas populair bij de productie van dubbel glas, het verwijderen van zuurstof uit wijnvaten en als draaggas in gaschromatografie.

Helium

H

e

Helium is een inert gas dat met name gewonnen wordt uit aardgasvelden. Een heel klein deel komt vrij bij splitsing van lucht uit de atmosfeer. Helium is de laatste jaren schaars door de beperkte beschikbaarheid. Het gas wordt vooral gebruikt voor medische toepassing, als draaggas in laboratoria, als beschermgas bij boog- en laserlassen, als koelmiddel in de electronica-industrie en als lekdetectiegas.

Omdat helium niet brandbaar is en lichter dan lucht, is het ook ideaal voor het opblazen van ballonnen en luchtschepen.

Kooldioxide

C

O

2

Kooldioxide is een inert gas dat onder druk in cilinders wordt opgeslagen en als damp of als vloeistof kan worden afgenomen. Voor gebruik van kooldioxide in vloeibare vorm is de cilinder uitgevoerd met een ingebouwde stijgbuis.

Naast het gebruik als beschermgas voor lasprocessen wordt kooldioxide veel gebruikt in de horeca voor biertaps, voor blusmiddelen, bij evenementen voor rookeffecten en confettimachines, voor afkoeling en invriezen van producten en voor groeibevordering in kassen.

Stikstof

N

2

Stikstof is een inert gas dat voorkomt in de aardatmosfeer. Lucht bestaat namelijk voor 78 procent uit stikstof. Door deze inerte eigenschap verdringt stikstof de lucht en vermindert of elimineert het daardoor de oxidatie van luchtgevoelige materialen zoals voedingsmiddelen, farmaceutische producten en elektronica.

Gezien de extreem lage temperatuur van stikstof in vloeibare vorm is het gas ideaal voor cryogeen koelen en vriezen. Ook wordt het veel gebruikt voor het op druk zetten van autobanden. Stikstof zorgt bij vrijwel alle toepassingen voor optimalisatie van prestaties of verbetering van opbrengst.

Waterstof

H

2

Waterstof is een brandbaar gas dat zowel in vloeibare als in samengeperste gasvorm gebruikt kan worden. Van nature komt het in geringe mate voor op aarde maar over het algemeen wordt het industrieel geproduceerd. Als aandrijfgas wordt waterstof in de ruimtevaart al jaren voor raketten gebruikt.

Tegenwoordig wordt het ook steeds meer als schonere brandstof voor elektromotoren in de autoindustrie gebruikt. In de metaalindustrie wordt waterstof als samengeperst gas veel toegepast om oxidatie tegen te gaan bij het warmtebehandelingsproces.

Zuurstof

O

2

Zuurstof is een brandbevorderend gas dat voorkomt in de aardatmosfeer. Lucht bestaat namelijk voor 21 procent uit zuurstof. Het is daarmee een levensondersteunende component van lucht.

Zuurstof is kleur- en geurloos en wordt als gassoort zowel enkelvoudig als in combinatie met andere gassen gebruikt. Denk hierbij aan ademgas in de gezondheidszorg, als verrijking aan water en lucht voor biologische groeioptimalisatie, als bevordering van verbranding in autogeen las- en snijdprocessen en als kleurbescherming voor vlees bij verpakking.

Lees belangrijke informatie over het vetvrij houden van zuurstofcilinders.

Zuiverheid van Gas

De zuiverheid van industrieel gas geeft de mate van verontreiniging van het gas aan. De verontreiniging heeft dan betrekking op andere gassoorten die naast het hoofdbestanddeel aanwezig kunnen zijn.

Gaszuiverheid wordt uitgedrukt in een cijfer, bijvoorbeeld  3.5. Het cijfer voor de punt geeft aan hoe vaak de gassoort scoort op het cijfer 9. Het cijfer na de punt is de laatste waarde uit de score; deze kan afwijken van het cijfer 9. De totale score wordt in decimalen weergegeven, met altijd twee cijfers voor de komma. Hoe hoger de score, hoe zuiverder het gas.

  • Zuurstof 3.5 heeft een zuiverheid van 99,95%

  • Zuurstof 2.5 heeft een zuiverheid van 99,5%

  • Stikstof 5.2 heeft een zuiverheid 99,9992%

Zuurstof 3.5 is zuiverder en daardoor prijziger dan zuurstof 2.5. Welke zuiverheidsgraad nodig is hangt af van het proces.
Zuurstof 2.5. is bijvoorbeeld voldoende als tijdens een snijdproces de maximum snijddikte niet wordt overschreden. Bij hogere snijddikten is Zuurstof 3.5 een betere keus. Door de hogere zuiverheid is de vlam namelijk heter waardoor deze beter door het materiaal snijdt.

Air Products Huurcilinders

Emgas is sinds 1977 dealer van Air Products (voorheen AGA Gas) voor industriële gassen, met als primair verzorgingsgebied de Meierij van ’s-Hertogenbosch. De cilindergassen van Air Products variëren van basisgassen tot specifiek ontwikkelde gasmengsels. Air Products richt zich vooral op de zakelijke markt met klanten in onder meer de metaalverwerkende industrie, de voedingsmiddelenbranche, de medische markt, laboratoria en brandstoffenmarkt.

Naast kwaliteit en veiligheid staat innovatie hoog in het vaandel. Air Products innoveert niet alleen haar gassenprogramma, maar past ook de nieuwste ontwikkelingen toe in het cilinderpark. Tevens wordt gewerkt aan het ruimschoots beschikbaar krijgen van waterstof als nieuwe energiebron, bijvoorbeeld voor voertuigen. Air Products gascilinders worden op huurbasis geleverd aan eindgebruikers.

AP Direct Klantenportaal

Air Products heeft een webprogramma beschikbaar waarin klanten zelf hun account kunnen beheren. Via het AP Direct klantenportaal, ofwel MyAirProducts, kunnen bestellingen worden gedaan. Het is snel en eenvoudig: bestellingen plaatsen, orderbevestiging en orderstatus inzien, historische gegevens bekijken, facturen en leverbonnen inzien, veiligheidsinformatiebladen (MSDS) en productinformatie downloaden.

Landelijk Netwerk

Air Products heeft een landelijk netwerk van dealers in Nederland. Dit maakt het voor klanten mogelijk om niet alleen bij de vaste dealer cilinders af te halen, maar ook in andere regio’s. Uitermate handig voor projecten buiten de eigen regio.

Bezorging via dit netwerk is eveneens mogelijk in het hele land. Bestellingen hiervoor kunnen gewoon bij de eigen dealer worden gedaan of via het AP Direct klantenportaal.

Zoek een verkooppunt op airproducts.nl.

landelijk dealernetwerk Air Products.

Cilinder Track & Trace

Sinds 2016 maakt Air Products gebruik van een traceerbaarheidssysteem van haar cilinders. Onder het motto track, trace, trust zorgt deze traceerbaarheid voor duidelijkheid en vertrouwen in leveringen en cilindersaldo.

Door het gehele proces worden de cilinders gescand aan de hand van de barcodesticker met cilindertraceernummer (CTN), zodat duidelijk is waar de cilinder zich bevindt. Aan dit CTN zit het ingeslagen identificatienummer van de cilinder gekoppeld.

Cilinder Track & Trace van Air Products voor inzicht in locatie,  inhoudsmaat, gassoort, datum van afvullen en herkeuring.

Naast track & trace geeft de koppeling van CTN aan de cilinder aan Air Products digitaal inzicht in onder meer inhoudsmaat, gassoort, datum van afvulling en datum van herkeuring.

De voordelen van klanten van het Cilinder Track & Tracesysteem: real-time bijwerking van het cilindersaldo, snellere updates op het account en snellere responsmogelijk bij vragen. Goed om te weten is dat cilinders die oorspronkelijk aan de ene afnemer zijn uitgeleverd, maar door een andere afnemer worden ingeleverd, na retourscanning uit het saldo van de oorspronkelijke afnemer worden verwijderd. Dit maakt het systeem flexibel en betrouwbaar.

Air Products Gassen

Gassen van Air Products worden geleverd in hoge druk gascilinders. Veel van deze cilinders zijn conventionele cilinders met reguliere aansluitingen waar drukmeters op aangesloten kunnen worden. Naast de conventionele cilinders heeft Air Products enkele cilinders beschikbaar met specifieke functionaliteiten en hogere vuldruk.

Uit veiligheidsoverweging heeft de fleskraan van elke gassoort specifieke aansluitingskenmerken, zoals de schroefdraaddiameter, schroefdraadrichting, binnen/buitendraad of snelkoppeling. Gascilinders worden in een vulhal met een vaste inhoud afgevuld bij 15 graden Celsius.

Temperatuursinvloed Cilinderdruk

Bij een lagere omgevingstemperatuur is de gasdruk (bar), die door de inhoudsmeter van het reduceerventiel wordt aangegeven, lager dan de oorspronkelijke druk bij afvullen. De omgevingstemperatuur heeft dus altijd invloed op de gasdruk, wat vooral bij acetyleen gascilinders in de wintermaanden merkbaar is.

Conventionele Gascilinders

De conventionele hoge druk gascilinders van Air Products zijn dikwandige stalen cilinders voorzien van een afnamekraan die met de hand geopend kunnen worden. Ter bescherming van de kraan wordt er een beschermdop of tulpkap op de cilinder geplaatst.

Gascilinder 200bar

De meeste conventionele gascilinders met basisgassen en mengsels worden tot een druk van 200bar afgevuld. De inhoudsmaten die Air Products levert kunnen variëren van 5 tot 50 liter.

Air Products gascilinders 200bar
van 5 tot 50 liter.

Acetyleencilinder 16bar

Acetyleen zit in een specifieke cilinder met een kraan die alleen met een acetyleensleutel geopend kan worden. Acetyleen wordt tot een druk van 16bar afgevuld. De inhoudsmaat is 10, 35 of 50 liter.

Air Products acetyleen gascilinders 200bar
van 10, 35 of 50 liter.

Cilinder Integra®

Air Products heeft de Integra gascilinder ontwikkeld om te voldoen aan de groeiende productie- en veiligheidseisen van de huidige lasindustrie. Basisgassen als argon, zuurstof, acetyleen en argon/kooldioxide mengsels zijn in deze cilinder leverbaar.

Kenmerken van de cilinder zijn de ergonomische beschermkap met daarin een ingebouwde drukreduceer, een snelkoppelsysteem voor aansluiting van het apparaat, een inhoudsmeter en opties voor de debietregeling. Hierdoor is er sprake van een meer veilige en eenvoudige bediening met grotere betrouwbaarheid.

De Integra gascilinder van 30 liter is tot 23% lichter en 33% kleiner dan een traditionele 50 liter cilinder. Hierdoor is deze stabieler met dezelfde capactiteit door afvulling tot 300 bar. Meer informatie is beschikbaar in de brochure Integra.

Integra

De Integra gascilinder voor mig, tig en autogeen lassen is leverbaar in verschillende inhoudsmaten en kan basisgassen als Acetyleen, Zuurstof, Argon en Argon/Kooldioxide bevatten. Maxx-gassen als Ferromaxx voor staal, Inomaxx voor rvs en Alumaxx voor aluminium zijn eveneens voor deze gasfles beschikbaar.

Air Products Integra gascilinder voor mig, tig en autogeen lassen.

Integra Snelkoppelingen

Er zijn snelkoppelingen met een vaste afnamedoorlaat van 8, 10, 12, 15 of 18 liter per minuut leverbaar. Voor instelling tot 30 liter per minuut is een regelbare snelkoppeling beschikbaar, al dan niet uitgevoerd met flowbuis. Voor Acetyleen en Zuurstof is, ter bescherming van de cilinder bij vlamterugslag, een vlamdover ingebouwd.

Snelkoppelingen voor een vaste afnamedoorlaat van de Air Products Integra industriële gascilinder.

Cilinder Integra® E2

De Integra gascilinder is door Air Products doorontwikkeld met als doel het besparen van gas voor de gebruiker. De E2-cilinder is uitgevoerd met een draaiknop op de ergonomische beschermkap, een elektronische inhoudsmeter en een lekdetectieknop. Daarnaast beschikt de cilinder over een ventiel met start-piekbeveiliging en een power-arm voor open/dichtzetten met een extra ecostand.

Uniek voor deze cilinder is de digitale overdracht van cilindergegevens via de Integra E2 Cilinder-app. Meer informatie over de Integra E2 en de app is te vinden in de Integra E2 brochure en Integra E2 video.

Integra E2

De Integra E2 gascilinder heeft een inhoud van 30 liter en vuldruk van 300 bar. Deze cilinder is leverbaar met het basisgas Argon en met het gasmengsel Argon/Kooldioxide in verhouding 80/20 procent.

Air Products Integra E2 gascilinder van 30 liter.

Integra E2 Flow Optimiser

De Integra E2 snelkoppelingen hebben een ingebouwde Flow-Optimiser. Deze zorgt voor een nauwkeurige gasflow met een vaste afnamedoorlaat van 8, 10, 12, 15 of 18 liter per minuut.

Flow-Optimiser voor een nauwkeurige gasflow van de Air Products Integra E2 gascilinder.

Gemak & efficiency

Integra E2-app

Via de Integra E2 cilinder-app kunnen gegevens van cilinders op een smartphone worden uitgelezen. Zo kunnen gebruikers proactief handelen op de huidige status van in gebruik zijnde cilinders. Denk hierbij aan cilinderinhoud en de daaraan gekoppelde resterende werkdagen. Met deze informatie kunnen cilinders effectief worden ingezet, met een optimaal gasgebruik als resultaat.

Via de app kan eveneens technische- en veiligheidsinformatie, of een handleiding van de Integra E2-cilinder worden gevonden. Lees meer over de Integra E2-cilinder.

Uitlezen Cilinderdata

Via bluetooth wordt cilinderdata naar de app gestuurd, waaronder:

  • aantal cilinders in gebruik

  • type gas

  • lektest-status

  • verbruiksgeschiedenis

  • resterende boogtijd

Gebruik de app ook voor bestellingen via MyAirProducts, contact met een expert van Air Products of voor de gaskiezer tool.

Cilinderpakketten

Voor klanten die een grote hoeveelheid gas onder hoge druk nodig hebben heeft Air Products cilinderpakketten. Een pakket, ook wel batterij genoemd, bevat aaneengekoppelde cilinders die verpakt zijn in een degelijk frame met aan twee zijden een afnamekraan. Het frame kan met een vorkheftruck verplaats worden door de uitsparingen in het onderste deel van het palletframe. Voor de offshore zijn ook pakketten met een hijsoog beschikbaar.

Cilinderpakket

Afhankelijk van het pakkettype kan een cilinderpakket 12 tot 18 aaneengekoppelde cilinders bevatten met een vuldruk van 200bar of 300bar.

De gassen die Air Products levert in de pakketten zijn zowel basisgassen als mengsels voor lassen of voedselverpakking.

Cilinderpakket met aaneengekoppelde gascilinders.

Cilinder Freshline® Plus voor MAP-gassen

Air Products heeft de Freshline Plus-cilinder ontwikkeld met het oog op nieuwe hygiene- en veiligheidsnormen. Deze cilinder wordt ingezet voor gebruikers van gassen in de voedselverpakkingsindustrie.

Freshline Plus

Freshline Plus-cilinders beschikken over een geïntegreerde bacteriefilter, een externe Biocote antimicrobiële coating en een corrosiewerende buitenlaag, wat het risico op verontreiniging tijdens het voedselverwerkingproces minimaliseert. De cilinders worden afgevuld met zogeheten MAP-gassen (Modified Athmosphere Packaging).

Air Products Freshline Plus voor hygiënisch verpakken van voedsel.

Voedselverpakking met MAP-gas

Air Products beschikt over een variatie aan MAP-gassen die, afhankelijk van de voedselcategorie, zorgen voor een langere houdbaarheidsduur met een beter productuiterlijk. Dit draagt bij aan het verminderen van voedselverspilling en afval, met kostenbesparing als bijkomend voordeel.

Map-gassen bestaan voornamelijk uit zuurstof O2, kooldioxide CO2 en/of stikstof N2. Ze zijn beschikbaar voor verse, gerookte, gegaarde, bewerkte, kant- en klare, gecombineerde, gesneden, gedroogde en vloeibare voedingsmiddelen of dranken. Zoek het juiste gasmengsel in de MAP-gas selectietool op airproducts.nl.

Voedsel verpakt met MAP-gas.

Bekijk de video waarin een Freshline Plus-gascilinder wordt aangesloten op een verpakkingsmachine.

Cilinder BIP® voor Experisgassen

De BIP cilinder is door Air Products geïntroduceerd om te kunnen voorzien in de vraag naar gassen met een ultrahoge zuiverheid. BIP technologie zorgt ervoor dat gassen als argon, stikstof, helium en waterstof tot 300 keer zuiverder zijn dan normale cilindergassen.

BIP Cilinder

BIP betekent Build-In-Purifier, een speciaal ontworpen zuiveringsbed dat ervoor zorgt dat het gas bij hoge druk gezuiverd wordt. Dit garandeert dat het gas haar extreem hoge zuiverheidsgraad behoudt. De cilinders worden afgevuld met Experis gassen.

BIP gascilinder voor het zuiveren van gas bij hoge druk.

Analyse met Experisgas

Experisgassen worden gebruikt als draaggas in meetapparatuur voor het uitvoeren van analyses. Deze gassen voldoen aan de strengste eisen van laboratoria, medische- en technologische bedrijven en industrie. Denk hierbij aan criteria als zuiverheid, consistentie, gemak, kostenbesparing en prestatieverbetering.

Experisgassen met BIP technologie worden in drie kwaliteiten aangeboden, met elk minder dan 10 ppb zuurstof en 20 ppb vocht.

Experisgassen in meetapparatuur voor het uitvoeren van analyses.

Wegwerpcilinders

Air Products heeft vanwege het gebruiksgemak en de draagbaarheid aluminium wegwerpcilinders in het programma. De wegwerpcilinders worden afgevuld met speciale gasmengsels voor met name kalibratiewerkzaamheden en gasdetectie. Deze cilinders zijn niet navulbaar.

Wegwerpcilinder

Wegwerpcilinders zijn verkrijgbaar als spuitbus en in de inhoudsmaten 34, 58 en 110 liter gas. Met een hoogte tussen de 26 en 36cm zijn deze aluminium drukhouders uitermate geschikt voor snel en efficiënt gebruik op de werkvloer.

Aluminium wegwerp-gascilinder.

Kalibratiegassen

Kalibratie is het vergelijken van waarden tussen een meetmiddel, zoals een gasdetector, en een gaskalibratiemengsel. Door een gemeten afwijking te toetsen aan de vastgestelde tolerantienormen kan de betrouwbaarheid van het meetmiddel worden beoordeeld.

Voor kalibratiewerkzaamheden levert Air Products speciale gasmengsels, ook wel spec-gassen genoemd, in zowel wegwerpcilinders als conventionele hogedrukcilinders. Spec-gassen zijn gecertificeerde, traceerbare en stabiele mengsels, die op aanvraag in specifieke mengverhoudingen, van ppm tot 100 procent, kunnen worden geproduceerd.

Cilinders met kalibratiegassen.

Supergas 150/200bar

De inhoud van de cilinders varieert van 2 tot 50 liter en worden tot een druk van 200bar afgevuld. Uitzondering hierop zijn de modellen met een inhoud van 8 en 40 liter; deze worden tot een druk van 150bar afgevuld.

Supergas industriële gascilinders met een inhoud van 2 tot 50 liter.

Supergas Acetyleen 16bar

Acetyleen wordt in een specifieke cilinder geleverd met een kraan die alleen met een acetyleensleutel kan worden geopend. Acetyleen wordt tot een druk van 16bar afgevuld. De inhoudsmaat is 5, 10, 30, 40 of 50 liter.

Supergas industriële gascilinder Acetyleen.
De cookies worden gebruik om deze website optimaal te laten functioneren. Door op ‘Accepteren’ te klikken, verklaart u zich akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat. In onze privacyverklaring leest u meer informatie over ons cookiebeleid.
Pas cookievoorkeuren aan.